Quants joguet per a triar, quin cacau!
Encara que el joc és una acció molt important en la infància, cada dia; es cert que, quan arriben dates assenyalades com els nadals o els aniversaris, parem més atenció a com podem triar els millors joguets.
Però per què és important JUGAR?
Perquè jugar és la manera d’aprendre que té la infància. Tonucci diu que jugar per un xiquet o una xiqueta és la possibilitat de retallar un trosset de món i manipular-lo per a comprendre’l.
A través del joc podem:
- Resoldre conflictes interns com la por d’anar al metge o l’arribada d’un germanet.
- Adquirir habilitats motrius, socials, lingüístiques…
- Desenvolupar l’atenció, la concentració i els sentits per a descobrir el món que ens envolta.
- Expressar el nostre món interior, les nostres emocions, la nostra imaginació.
- Equivocar-se i tornar a provar tantes vegades como siga necessari sense judicis, per a superar reptes al nostre ritme.
- Compartir vivències amb els i les iguals o la família i sentir-nos part d’un grup i establir vincles afectius.
- Assolir valors de ciutadania com el respecte, les responsabilitats, la cooperació, la cultura local, la igualtat o l’ecologia.
- Però sobre tot divertir-nos.
Quantes coses!
Ara ens agradaria saber quins joguets són els que tenen totes aquestes característiques, veritat?
Com a especialistes en infància que som en Ninos, volem destacar que el més important no és l’objecte en si, sinó les accions que convida a realitzar, vos recomanem un vídeo:
No tots els jocs necessiten joguets però si volem acompanyar el joc amb objectes que el desenvolupen, tal com diuen especialistes en la infància com Montessori, Freinet, Waldorf, Emmi Pikler, entre altres, cal considerar alguns aspectes:
⇒ Que siga versàtil, de manera que fomente la participació de les criatures; a menys coses fa un joguet més coses farà el vostre fill o filla.
⇒ Que siga pràctic: de fàcil muntatge i neteja, ja que la finalitat principal d’un joguet és que s’utilitze.
⇒ Que tinga en compte l’edat i el desenvolupament personal, però també els gustos i interessos a qui va dirigit, observem la nostra criatura no els escaparates.
⇒ Que siga segur i resistent perquè en aquestes edats es manipulen amb tots els sentits.
⇒ Que siga coeducatiu, amb un disseny no estereotipat. Els tipus de joguets que oferim han de ser variats perquè d’aquesta manera es desenvolupen diferents habilitats; no hi ha joguets o jocs de xic o de xiques, sols de persones amb ganes de jugar.
Tot açò està molt bé, ja hem descartat algunes de les idees que teníem en eixa llista de joguets que ens ajuden a fer els anuncis de la tele; però podem concretar un poc més?
Si pensem en l’edat o millor dit en el moment evolutiu de la criatura a qui li volem portar un joguet, podem donar-vos unes recomanacions:
- Menors d’un any: la panera de tresors. Es tracta d’oferir materials diversos per a explorar a través dels sentits: olorar, xuplar, mossegar, colpejar…com teles, objectes de la cuina de fusta o metall, sonalls, fundes d’ullera, pilotes de diverses grandàries, textures…també espills per al reconeixement de la imatge i caixes buides per a jugar a guardar i traure els objectes.
- D’1 a 2 anys: Joc heurístic. Es tracta de buscar les possibilitats de relació que tenen els diversos objectes que tenim a l’abast, si caben uns dins d’altres com oueres i taps de suro, caixes amb cordes per a arrossegar, matèries continues com farina, fang, pa ratllat, gelatina, aigua. L’objectiu és que el xiquet o la xiqueta haja de respondre a la pregunta: què puc fer amb açò?
- De 2-3 anys: el joc Simbòlic. Es tracta de comprendre el món quotidià, es viuen emocions, es desenvolupa la memòria i la imaginació, per exemple quan usem una pedra com si fora un cotxe. Podem oferir diversos contextos com la cuina, l’ambulància, el taller…Millor utilitzar materials de la vida real en lloc de plàstic. També nines, pilotes, instruments musicals , titelles…
Per altra banda i de manera transversal a totes les edats tenim els contes , vos deixem l’enllaç a un vídeo que parla de la literatura abans de la lectura, que férem en Ninos.
Resumint, el joc necessita de temps, espais i materials, que conviden a gaudir del plaer de jugar, a qualsevol edat.