L’Escola Infantil Municipal d’Albal, gestionada per Ninos i que enguany celebra el seu 15 Aniversari, ha obtingut el reconeixement públic, que atorga el Ministeri d’Educació a través del distintiu de qualitat de centres docents «Segell Vida Saludable» per fomentar l’aprenentatge de la salut en l’àmbit educatiu, així com l’assumpció de pràctiques de vida saludable i una educació física que permeta l’adequat desenvolupament personal i social al llarg de l’escolarització de l’alumnat.

En estos 15 anys en Ninos Albal hem desenvolupat un projecte educatiu basat en valors com: La participació activa de l’alumnat en el seu propi aprenentatge; el respecte a la infància i els seus drets, creant espais segurs física i emocionalment; l’adequació del Projecte de Centre als ritmes individuals i la diversitat; el desenvolupament d’un Pla d’Igualtat, amb el segell de GVA, que contempla accions d’influència en l’entorn social, realitzades des de l’escola; hem potenciat les activitats a l’aire lliure, en uns espais exteriors dissenyats amb mirada pedagògica, verdes, coeducatius i motivadors; hem treballat la concepció de la Comunitat Educativa com una necessitat d’entendre l’escola pertanyent a totes les persones que l’habiten i hem creat espais de benestar on es construïsquen hàbits de vida saludable i siga possible la gestió emocional acompanyada de manera respectuosa; on es transmeta la sensació d’entorn segur (Projecte: Escola de Benestar).

La nostra inquietud per ser Escoles de Benestar naix en el moment en què es constituïx Ninos. Des del seu inici la cooperativa ha tingut com a objectiu situar a la infància en el centre del seu projecte educatiu; acompanyar-la en el seu desenvolupament integral de manera respectuosa i sent conscients de la responsabilitat de transmetre els valors necessaris per a una societat futura equitativa, sostenible, integradora, solidària, dialogant, pacifista… tot això de la mà de les famílies i en relació amb l’entorn.

A més, la Convenció dels Drets de la Infància és una guia que no perdem de vista, optant per la posició de defensa de la infància, com no podria ser d’una altra manera. Existixen opinions docents que se centren en el desenvolupament cognitiu i atorguen poca importància a l’ambient creat a l’escola, per a nosaltres el vincle individual i grupal és imprescindible per a recórrer este camí.

Només un xiquet o una xiqueta que creix sana física, mental i emocionalment és capaç de desenvolupar totes les seues capacitats i compartir-les en el benefici de la seua comunitat. Només professionals en constant formació poden oferir tot el que les criatures i les seues famílies necessiten. Només una escola que té una mirada integral de l’educació pot dissenyar contextos d’aprenentatge rics, flexibles, motivadors, participatius i saludables.

L’Escola Infantil Municipal Ninos d’Albal, des de la perspectiva d’escola de benestar, centra les seues accions en 6 grans eixos com són: Pla d’Igualtat i Convivència, Pla Entorns Segurs, Pla de Ioga-Mindfulness, Pla Alimentació saludable, Pla descanse respectuós, Pla “Viure a l’aire lliure”; sota els quals es vertebren les diferents accions que es duen a terme dia a dia en el centre.